Всички знаят, че не пропускаше стачка. Така си и разби

...
 Всички знаят, че не пропускаше стачка. Така си и разби
Коментари Харесай

Николай Колев – Босия издъхна в мизерия

 „ Всички знаят, че не пропускаше стачка. Така си и разруши здравето. През 2018 година реши, че ще прави следващата си гладна стачка. 80 дни заставам пред Министерство на превоза с искане за оставка на министъра поради подправените шофьорски книжки и живота на десетки починали българи по пътищата. Нищо не слагаше в устата си с изключение на вода. Разболя се и бе признат в болница. Молили сме му се да яде, въпреки по един път дневно, да не гладува напълно. Не ни слушаше. Имаше доста хора, които тогава му се подиграваха. Пускаха погрешни клюки по негов адрес. Примерно, че получава пари по банкова карта, с цел да стачкува, че е ченге и записва кой какво приказва по време на сбирките, че живее в квартира, плащана от високопоставени политици, че други заплащат мобилния му телефон.

 

Говореше се, че Държавна сигурност го е създала още по соца, че прякорът му Босия бил фиктивен от униформените и отново по техен съвет – не носел чорапи. А той бил изпълнявал нарежданията им, тъй като не желал да виси по арести. Така бил съумял да дочака демокрацията, само че трябваше да „ върне жеста “ и да влезе в роля. Пълни нелепости! Истината беше, че Кольо Босия живееше непретенциозно, да не кажа мизерно. Негови другари са му помагали неведнъж с неща от първа нужда. Неговото благосъстояние е огромното му семейство – 5 деца от 3 дами и в случай че не греша, има 8 внуци, само че може да са и повече.

 

Дано му е ярък пътят към звездите! Не се е чуло да накисне човек, да подведе или съобщи.

За жал беше излъчен и изоставян от другари. Искаха да се навъртат към него, само че като виждаха, че няма да имат кяр, бързо го отписваха от листата за другаруване. Иначе бе угодлив, когато може – оказва помощ. Давал е и пари на молещи го за помощ, въпреки че той самият да беше зле материално ”, спомня си непосредствен другар на рошавия отстъпник. Мъжът е безапелационен, че фамилията на Босия би трябвало да получи поддръжка, тъй като името му ще бъде записано в най-новата история на България.

 

Николай Ганчев Колев е роден на 4 май 1951 година в Стара Загора. Той е стихотворец и публицист, основател на първия самостоятелен профсъюз у нас и ръководител на Независимото сдружение

за отбрана правата на индивида в интервала от юни 1990 до юли 1992 година Работил е под дърво и камък – в кукления спектакъл на родния си град, заварчик в строителството, дърводелец, механик и какво ли не. Получава прякора Босия, тъй като целогодишно върви без чорапи. Заради политическите си убеждения е лежал в Старозагорския затвор и в Софийския затвор преди 10 ноември 1989 година

 

Кольо Босия е създател на десетки вицове, епиграми и стихотворения, отдадени на Тодор Живков и режима.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР